EZT NEM FOGOD ELHINNI!!! EZZEL A TRÜKKEL ELKERÜLHETED AZ ÁLHÍREK MEGOSZTÁSÁT!

velekdomi

Mind találkoztunk már azokkal a cikkekkel, amelyeket ismerőseink, ne adj Isten, esetleg mi osztogatunk meg a Facebookon ezerszámra, hogy az ahhoz mellékelt videót láthassuk. Bár tudjuk, hogy a hatásvadász címek (rendhagyólag felhozhatom példaként ezt a cikket is) és a sokat sejtő bevezető szövegek kivételes esetekben sem hordoznak magukkal semmi valóságalapot, mégis ráklikkelünk a hivatkozásra, és mégis hajt minket a kíváncsiság a video után. (Aminek hozzáteszem, sosincs közvetlen köze az cikkben olvasott témához. A legjobb példa erre az Egyenesen.com egyik bejegyzése, ahol röviden taglalják azt a baromságot, hogy a nők 24 fajtája létezik csak, ami önmagában is sértő, majd az ehhez tartozó, angol nyelvű video címe magyarul: „5 dolog, amit nem tudtál a vagináról”. Szép.) Ha már zavar téged a sok átvágás, amivel ráadásul egy megosztást is kicsaltak belőled, akkor ezt a trükköt biztosan alkalmazni fogod.

A képen látható az Egyenes.com egyik cikke. A szerző ismertetőjében arról van szó, hogy magyar túrázók egy rég eltűnt fiút találtak meg az erdőben, és ezért az emberek mindig emlékezni fognak tettükre. Hajt a kíváncsiság. A videó csak egy klikkelés után indul el.

Miután rákattintottunk a videóra, felugrik a kék megosztás gomb, egy piros szöveg hirdeti, hogy a videó a megosztás után egyből elindul. Erre a kék területre szintén rá kell nyomnunk.  

Megnyílik egy ablak, „Megosztás a Facebookon” névvel. Itt állíthatod be, hogy hol osztod meg a hivatkozást, írhatsz hozzá szöveget is. Viszont ezek mind szükségtelenek, ha kiikszeled ezt az oldalt.

Ilyenkor úgy érzékeli a rendszer, mintha megosztottad volna. Ki is derül, nincs szó semmilyen magyar turistákról.

Ez elsősorban azért jó, hogy anélkül tudunk eleget tenni a kíváncsiságunknak, hogy megosztanánk az álhírt, mert így nem terjednek tovább, és szépen lassan eltűnnek az ehhez hasonló, átverős bejegyzések, ahol meg kell osztani a videót, vagy legalábbis megcsappan a számuk.

Érdemes arra is figyelni, hogy egy portál, amit olvasol, mennyire biztos forrásokból dolgozik. A már fent említett Egyenesen.com-ról pár másodperces nézelődés után megállapítható, hogy bármi, amit valaha leközölt, nem igaz. (Kivételt képeznek ez alól azok a posztok, amik egy-egy értelmetlen önálló monológból állnak. Élménybeszámoló szerűen megtudhattuk, hogy meleg van, és most már nincs meleg, mert esett. Azt persze elfelejtették velünk közölni, hogy hol volt meleg, mikor volt meleg, és hogy kit érdekel. Itt van egy másik példa is) Hiányzik az összes hírből az információ.

Nincs kapcsolat, amin elérhetnénk az oldal szerzőjét, így nem is lehet bejelenteni se, ezzel együtt felszámolni sem a portált. Nincs hozzászólási lehetőség, és a rengeteg helyesírási hiba is a hiteltelenségről árulkodik. Például rögtön az első, márciusi bejegyzésben megismerhetjük Majkót (!), hazánk egyik legismertebb előadóját, aki családjával épp külföldre készül költözni

Mint a képeken is láthattuk, az ilyen oldalak is tele vannak nyomva reklámmal. Kiváncsi lennék, melyik hírdetőre vet ez jó fényt.

Az Egyenesen.com-on a cikkek rovatokba vannak szedve, a sablonos, de szükséges tech, bulvár és nagyvilág címek mellett megtalálható a tanítás, kritika, tájékoztatás és hírek is, noha még mindig egy hoaxokat terjesztő oldalon járunk!  Az összes bejegyzést egy Admin nevű felhasználó írja, tehát feltehetőleg egy ember dolgozik az oldalon.

Már az oldal címe is megér egy misét. Az Egyenesen! – Csak a tények szlogen az sugallhatja, hogy olyan dolgokat olvashatunk majd, amiknek van hitelessége, és egyenesen közli a látogatóval a tényeket. De ne tévesszen meg senkiit, nem így van.

https://svajcibicska.blogstar.hu/./pages/svajcibicska/contents/blog/41167/pics/lead_800x600.png
álhírek,facebook,modern generáció,trükk,vélemény
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?