16 éves a Wikipédia!

velekdomi

A Wikipédia az elmúlt évek alatt életünk szerves részévé vált, sokaknak ez az első hely, ahova ellátogat, ha információk után keresgél. Itt minden témában olvashatóak cikkek: személyek, események, helyek, egyesületek, elvont fogalmak, cégek és sok más dolog is rendelkezik külön szócikkel. Mivel ezeket bárki szerkesztheti, így (mint ahogy az internetre ez minden esetben igaz) nem biztosak a feltüntetett információk, sokszor pedig elavultak, ezért van szükség a nagyjából 39 millió önkéntes szerkesztő munkájára.

Az eddigi több mint 290 elérhető nyelven (az angollal együtt) nagyjából 40 millió szócikk íródott. A szerzőktől minden esetben elvárt az írás objektivitása. Az angol változat 2015 novemberében elérte az 5 milliós szócikkszámot, így nem is csoda, hogy jelenleg ez a világ legnagyobb enciklopédikus műve.

 Neve a wiki és az enciklopédia szavak kombinálásával jött létre. A wiki maga a szoftver, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók a laphoz új tartalmakat adjanak hozzá, vagy ezeket módosítsák.

 

 Jimmy Wales, pénzügyi kereskedő évek óta az internet megszállottja volt, kipróbált több online játékot és programokat írt.

1996-ban két barátjával létrehozott egy webportált, aminek a Bomis nevet adták. Egy ideig a cégük erotikus fényképeket is árult, Wales „férfiakat megcélzó keresőmotorként” jellemezte a honlapot.

A Bomis a vártakkal ellentétben nem ért el nagy sikereket, ellenben 2000 márciusában kezdeti finanszírozást biztosított az új projektnek, a Wikipédia közvetlen elődjének, a Nupédiának.

Wales felkérte a nyílt tartalmú, az elképzelések szerint szakértők által ellenőrzött online enciklopédia főszerkesztőjének a filozófiából frissen PhD-zett Larry Sangert, akivel az 1990-es években ismerkedett meg egy online csoport moderátoraként. Egy társalgás folyt az objektivitásról, ők pedig gyakran vitáztak az interneten keresztül. Végül személyesen is találkoztak, és barátok lettek.

„Az elképzelés az volt, hogy több ezer önkéntes cikkeket fog írni egy online enciklopédiába, minden nyelven. A munka megszervezése egy rendkívül felülről lefelé működő, szervezett, akadémiai, régies szellemben folyt. Nem volt túl buzdító az önkéntes írók számára, mert volt egy csomó akadémiai ellenőrző tanácsunk, akik kritizálták a cikkeket és véleményt nyilvánítottak róluk. Olyan volt, mint mikor beadsz egy dolgozatot az iskolában, és tulajdonképpen elrettentett a részvételtől.” 

                                                                      -nyilatkozta egy alkalommal Wales

Egy év eltelt, de a Nupedia még mindig csupán 13 cikket kínált, így 2001 januárjában ennek fellendítésére Wales és Sanger létrehozta a Wikipediát.

A tervük az volt, hogy itt, a wikinek köszönhetően bárki elindíthat vagy módosíthat majd bejegyzéseket, ez gyorsan új cikkeket eredményezhet, amiket később szakértők véglegesítenek a Nupedia számára. Mikor látták, hogy az emberek mennyire értékelik az ötletet, hamar tudatosult bennük, hogy a fő projekt a Wikipédia lesz.

Bár Wales első internetes weboldala, az anyagi támogatást nyújtó Bomis nehézségekkel küszködött, kezdetben mégis ellátta az online enciklopédia  finanszírozását.

2003 nyarán Wales létrehozta a  Wikimédia Alapítványt, ami a Wikipédiát és más fiatal testvér-projektjeit támogatja. A szellemi tulajdonjogok és tartománynevek az alapítványhoz kerültek.

Wales kezdetben az alapítvány elnöke és a kuratórium tagja volt, viszont 3 év elteltével, 2006 óta az alapítvány tiszteletbeli, emeritus elnöke. Az alapítványnál végzett munkája, beleértve a különféle konferenciákon való promóciós részvételt is nem hoz számára bevételt.

 

 

A Wikipédia ismeretségének és népszerűségének köszönhetően ma már több ehhez hasonló oldal működik, ami a wikit használja. Vannak olyanok, amik kizárólag egy témára specializálódtak, ezek közül az egyik legismertebb a Wookiepédia névre hallgató Star Wars enciklopédia, amit két rajongó hozott létre 2005-ben, szerkesztése a Wikipédiához hasonlóan bárki számára lehetséges, minden érdekesség és információ megtalálható a témában, jelenleg csak angol nyelven.

2011-ben jött létre a magyar hogyankell.hu, ami szerkesztők által kitapasztalt praktikák, ötletek, érdekességek gyűjtőhelye.

„A weblapon szereplő írások szabadon bővíthetők, szerkeszthetők, a cél, hogy a Wikipédiához hasonlóan létrejöjjön egy praktikus tanácsokat tartalmazó, szabadon felhasználható enciklopédia, mely segítséget nyújt, illetve használható tanácsokkal szolgál minden élethelyzetre.”

                                                                        -olvasható a hogyankell.hu oldalán

A magyar Wikipédia jelenlegi változatának kezdeményezése a január 7-én 45. születésnapját ünneplő Gervai Péter nevéhez fűződik, 2009-ben eFestival életműdíjjal jutalmazták a kétgyerekes családapát, informatikust.

 „A Wikipédia - nem csak a magyar - sokkal nagyobb és nagyszerűbb lett, mint azt gondolni lehetett volna. Az első pár év után már én is azt véltem, hogy a lehetőségek hatalmasok, és igenis célnak kell lennie, hogy ez legyen az egyik legátfogóbb, legjobban használható és szabadon elérhető ismeretforrás egy olyan világban, ahol nagyon fontos a megbízható, komoly információ a sok hamis, gyenge minőségű vagy szubjektív információ özönében.”

A mindenki számára ismert magyar felületű és magyar kezdőlappal rendelkező Wikipédia 2003 július 8-án indult útjára. Az első olyan szócikk, ami nem az oldal rendszerét ismertette, az Omega együttesről szólt.

„Nagyon sok érdekes emberrel megismerkedhettem a Wikipédia által, jó érzés nap, mint nap találkozni olyan emberekkel, akiknek segített, és persze az ember más szemmel nézi a világot, ha „Wikipédia szerkesztő”, és mindenről eszébe jut, hogy vajon erről mások is tudnak-e már? De ettől nem lettem más ember, legalábbis remélem, hogy rosszabb semmiképp.”

 A magyar Wikipédia nagyjából 1500 állandó, aktív szerkesztővel rendelkezik. A statisztikákból látható, hogy mint ahogy a világon mindenfele, itthon is, amint egyre több érdekes, hasznos szócikk készül el, növekszik a lapok látogatottsága, és sokan kedvet kapnak a tudásuk megosztására. Ma már a magyar Wikipédia több mint 400 000 cikkel rendelkezik, ez a szám 2007 óta rohamosan nő. 

„Az ember elindít egy projektet és vagy lesz belőle valami, vagy nem. Sok ilyen projektben vettem, és veszek részt ma is: némelyik megnő, némelyik kicsi marad és van, ami eltűnik örökre.”

Több más nyelvű Wikipédiához hasonlóan, a magyar résztvevők is kiválasztják a legjobbaknak tartott cikkeket, amelyek az úgynevezett „kiemelt cikk” minősítést kapják. Ezeknek célja, hogy ízelítőt adjanak a Wikipéia minőségéből. A 100. ilyen 2007. január végén kapta meg ezt a besorolást, az 500. kiemelt minőségű szócikket 2010-ben szavazták meg. Ma már több mint 900 van ebből.

 

Annak ellenére, hogy a Wikipédia partnere a Google és a Yahoo!, elutasít minden reklámcélú tevékenységet. A Wikimédia Alapítvány adományokból tartja fenn magát, ezek során sikerült 250 millió dollárt összeszednie a Wikipédiának. Nemrégiben indították el a Wikimedia Endowmentet, és reményeik szerint további 100 millió dollárt tudnak összeszedni 9 év alatt, a Wales által nagyjából 3 milliárd dollárra becsült Wikipédiának.

https://svajcibicska.blogstar.hu/./pages/svajcibicska/contents/blog/32758/pics/lead_800x600.jpg
DUE,Gervai Péter,interjú,Világnap,Wikipédia
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?