"Gyakran szoktam a városban barangolni, nyakamban a géppel, és figyelni az embereket"

velekdomi

A húszéves Ladjánszki Máté az elmúlt időszakban több rangos fotópályázat első helyezését is elhozta, 2016-ban az Év Diákfotósa lett a DUE (Diák Újságírók Egyesülete) Tehetségkutató pályázatán, amire saját bevallása szerint a legbüszkébb. Nemrég pedig a Média Markt – MAFOSZ (Magyar Fotográfusok Országos Szövetsége) fotópályázatán ért el első helyezést „Városi életkép” kategóriában: „számomra ez egy nagyon nagy szakmai elismerés” hangoztatta.

„Körülbelül 15-16 éves koromban kezdtem el foglalkozni a fotózással. Volt egy családi fényképezőgépünk, amit az összes nyaralásunkra magunkkal vittünk, és valahogy végül mindig az én kezemben kötött ki.” Emlékezett vissza Máté arra, hogy kezdődött a kapcsolata a fotózással. „Emiatt én többnyire a családi fotókról is hiányzok.”

 

 A fotózást könyvekből, és többnyire angol nyelvű videókból tanulta: „Egy idő után egyre jobban kezdtem magam beleásni a rejtelmeibe, autodidakta módon.”

 Az első fotópályázatra való jelentkezésére a földrajz tanára buzdította. Ennek a témája természeti értékek védelme volt. „Engem a természetfotózás sosem vonzott annyira, egyértelműen az emberekről szeretek a legjobban képeket készíteni. Hogy miért, arra nem tudnék válaszolni. Talán, mert mindenki teljesen más, egyedi, de valamilyen szinten ugyanaz. Szeretem azokat az őszinte pillanatokat, mimikákat, amikor önmagukat adják. Van mikor csak jókor vagyok jó helyen, így spontán pont akkor történik valami, ami számomra érdekes lehet. De hogy ezt észrevedd, mindig nyitott szemmel kell járnod. Tudom, ez elcsépelt duma, de megragadni egy-egy pillanatot, majd azt később visszanézni, az úgymond egy visszatekintés a múltba, ami a kellemes emlékeket is felidézi. Nagyon szeretem fotózni Budapestet, a pezsgését, az építészetét, az embereket.” Rengeteg nagyszerű képet készített a fővárosról, ezek közül néhány a Budapesti Westenben is megtekinthető. „Tehát a téma nem igazán hozott lázba, viszont a nyeremények igen – kanyarodott vissza Máté - Ezért nem csak fotó kategóriában indultam, hanem két kisfilmet is forgattam.”

 

Végül legnagyobb meglepetésére 2 második, 2 harmadik helyezést, illetve egy közönségdíjat hozott el. „Elég sikeresnek mondhatom az első versenyemet, és ez a mai napig ösztönöz, hogy induljak pályázatokon, hiszen veszteni valóm úgy sincsen.”

 

Néha videózni is szokott, mint ahogy említette.  A gimnáziumi évei alatt például az egyik ismerőse, "Szemrebbenés" című 70 perces akcióthrillerjében operatőrködött, ezzel a 22. Országos Diákfilmszemlén 3 díjat is nyertek.

De készített már 3 perces kisfilmet egy szűcsről is (https://youtu.be/odjzoxsbym4), most pedig több projekt mellett egy lyukkamerával csinál egy stop motion videót.

 

„Mindig olyan témát választok, amit érdekesnek tartok, ami kíváncsivá tesz és foglalkoztat.

Ezzel a képpel nyerte meg a MAFOSZT-tPéldául most motorosokról készítek egy portré-sorozatot, de emellett még folyamatban van egy-két projekt.” Bár Máté, mint ahogy már elhangzott, az embereket, és a várost szereti legjobban fotózni, nem retten vissza új kihívásoktól, eddig minden adandó alkalmat megragadott. „Érdekel a fotográfiának minden ága, ezért volt már lehetőségem esküvőket, ékszereket, sporteseményeket, híresebb embereket is fotóznom.”

 

„Sokszor fordul elő, hogy látok egy jó helyet, ahol elképzelek egy fotót, de nem tökéletesek a fények, nem olyan a szituáció, ezért vissza-visszajárok egy-egy helyre, és így egyszer megszületik "A kép".

 

„Jelenleg a Metropolitan Egyetemen fotóriporternek tanulok, ezért jelenleg elsődleges célom, hogy sikeresen lediplomázzak. Szeretnék majd magánvállalkozást is indítani, saját fotóstúdiót nyitni és sokat utazni.”- beszélt hosszú távú terveiről.

 

https://svajcibicska.blogstar.hu/./pages/svajcibicska/contents/blog/32107/pics/lead_800x600.jpg
#tehetség,DUE,fotózás,interjú,Ladjánszki Máté
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?