A lájk nem feltétlen a szeretet jele

velekdomi

Mi az a lájk?

A véleménykifejtés egyszerű formájaként először Mark Zuckemberg és a Facebook által vált igazán népszerűvé. Az azóta létrejött közösségi oldalak előszeretettel használják ennek különféle formáit. Csupán egy gomb megnyomásával kifejezhetjük, hogy valami tetszik. De mikor és miért lájkolunk? Mik lehetnek a következményei?

Miért lájkolunk valamit?

Egyszerű kérdésre könnyű a válasz: mert az a poszt, kép, videó, hivatkozás tetszik az illetőnek. Ez az egyetlen lehetőség?  Nézzünk egy kicsit a dolog mögé!

Képzeljük el a következő szituációt: van egy nem túl népszerű ismerősöd, akivel te alapvetően jóban vagy. Az illetőről továbbá azt is érdemes tudni, hogy kellemetlen, de beállított fotókat szokott felrakni Facebookra, és soha sem lájkolja senki azokat. Neked se tetszik, de szeretnél örömet okozni neki, és ezért kedveled. Egyből egy példa, hogy a lájk nem feltétlenül jelenti azt, hogy nekünk tetszik is az adott bejegyzés.

Egy másik helyzet? egy közeli családtag megkér téged, hogy kedvelj egy Facebookon folyó pályázatra készített fotósorozatát, hogy a lájkok számai miatt nyerhessen. Neked nem tetszenek a képek, de próbálod segíteni őt, és egy gyors klikkelés sem kerül semmibe. Ebben a szituációban sem azért lájkoltad, mert maga a dolog tetszett, hanem mert az embert állt szándékodban támogatni.

 Miért kellennek nekünk a lájkok?

Egyesek szerint az emberek önértékekéséhez kell. Önbizalmat, magabiztosságot kölcsönöz az illetőnek, és a megítélésén is változtat egyes körökben, viszont sokaknak egy jó visszajelzés lehet a munkájára arról, hogy ez nem csak neki tetszik, hanem másnak is, bár ha a lájkok nem „őszinték”, rossz irányba terelhetik az anyag gyártóját.

Mi a megoldás?

A lájkokkal kapcsolatos problémára megoldás önmagában meg van, vagyis meg lehetne. Újítás a Facebookon, hogy egy bejegyzésre nem csak egyféleképpen lehet reagálni, hanem már hat variáció létezik. Már lehetsz szomorú, mérges, elképedt olvasó, reagálhatsz rá nevetve és szívedbe is zárhatod. Ez azért nem oldja meg teljesen a problémát nagyobb kereteken belül, mert az emberek még mindig nem képesek teljesen őszinték lenni azokkal, akiknek nem akarnak csalódást okozni.

https://svajcibicska.blogstar.hu/./pages/svajcibicska/contents/blog/28743/pics/lead_800x600.jpg
facebook,lájk,modern generáció,vélemény
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?